top of page

Esittely

Yläkokon Ratsastuskoulu sijaitsee virtuaalisessa Keski-Suomessa Kuhmoisissa  peltojen ja metsien ympäröimänä, noin kilometrin päässä puhtaasta järvestä, jossa on mukava uittaa hevosia kesäisin. Yläkokkoon kylältä pääsee kahta reittiä, isoa tietä, jolla saa ajaa sataa tai hiekkatiellä joka lähtee kylän takreunalta, tiellä saa ajaa kuuttakymppiä, mutta on lyhyempi. Bussit kulkee isoatietä pitkin ja  lähimmältä bussipysäkiltä kävelee kilometrin.

Bussilinjat, jotka tulevat 1km päähän:

2, lähtee linja-autoasemalta 6.30-20.30, tunnin välein ja matka kestää n. 30min.

4, lähtee linja-autoasemalta 6.00-21.00, tunnin välein ja matka kestää n. 30min.

Rauhalliset maalaismaisemat luovat leppoisaa ja rentoa tunnelmaa suurelle ratsastuskoululle. Meidän tallipiha on suuri ja sieltä löytyy vaikka ja mitä. Itse talli, kaksi ratsastuskenttää, maneesi, siirtotalli sekä pihatto ja leiritupa, jonka alakerrassa varasto, paljon tarhoja ja omistajien päärakennus eli talo, jonne kaikki on kyllä tervetulleita toimittamaan asioitaan ja käyttämään vessaa, jos tallituvan on tukossa. Tallitupa sijaitsee tallin yläkerrassa.

 

Itse talli on vanhasta navetasta uudistettu yleellinen ja turvallinen asuinpaikka hevosille, sinne pääsee monta erikautta, kun ovia on kaiken kaikkiaan kuusi; pääovi on levein ja se vie alakentän eteen, pääovella on valokatkaisimet alakentälle ja sähkökatkaisimet tarhoihin. Karsinoita tallista löytyy yhteensä 28; tuntihevospuolella niitä on 22 ja yksityispuolella kuusi. Karsinan ovissa on infokyltit hevosista, harjaämpärit, naulakot sekä loimitangot. Karsinoista löytyy vesiautomaatit, ruokakupit ja suolakivet. Karsinoissa kuivikkeena käytetään purua. Päätallissa on kaksi pesukarsinaa, yksityisillä oma ja tuntihevosilla oma.

Satulahuoneessa on kaikki järjestyksessä, jotta sinne mahtuu kaikkien hevosten varusteet ja vielä enemmän. Tallista satulahuoneeseen tultua on vasemmalla oma hieman eristetty tila satuloille ja suitsille ja oikealla kuivaushuone, yksityisten kaapit ja lainavaruste hylly. Satulat on jaoteltu koulu- ja estesatuloihin omille seinilleen ja satuloita on kummallakin seinällä kolmessa kerroksessa. Suitset omalla seinällään. Kaikki paikat on nimikoitu siihen järjestykseen missä hevosten karsinat on. Ylhäällä vasemmalla ykkönen ja alhaalla oikealla 28. 

Rehula löytyy satulahuoneen vierestä, mutta huoneiden välissä ei ole ovea vaan rehulaan kuten satulahuoneeseen pääsee vain tallin puolelta tai pihalta. Rehulasta löytyy kaikki hevosille tarjottavat rehut ja vitamiinilisät omilla paikoillaan, järjestyksessä hyllyissä. Toisella puolella huonetta on tiskipyötä altaineen, jonka alapuolella tilaa kaikkien hevosten kumisille rehuämpäreille.

Tallitupaan pääsee siltaa pitkin tallin päädystä, se onkin ainut reitti yläkertaan, josta tallitupa, toimisto sekä ihan perällä sijaitseva heinälä löytyy. Tallituvassa on yleensä aina joku istumassa turhanpanttina. Joku hoitaja, joka välttelee Sannaa ja tämän töitä tai vaikka yksityisen omistaja, joka jo liikutti hevosensa, myös tuntilaisia saattaa löytyä sieltä aikaa tappamasta. Tallituvasta löytyy oikeastaan kaikki tarpeellinen. Vessa sekä pieni suihkukaappi ja pukuhuone, mikro, jääkaappi, sohva ja pöytä tuoleineen.

Vuonna 2014 rakennettu siirtotalli on mäen päällä ja sen sisällä on kuusi karsinaa, joissa kaikki samat kuin päätallin karsinoissa. Mutta siirtotallissa on oma satulahuone-rehula-huone. Koulu- ja estesatulat sielläkin omilla seinillään mutta vain yhdessä kerroksessa, suitset takaseinällä. Tiskiallas ja rehupussit hyllyillä huoneen toisessa päässä. 

Ratsastuskenttiä Yläkokon Ratsastuskoululta löytyy kaksi sekä yksi maneesi; Tallin pääoven edestä löytyy alakenttä eli vanhakenttä eli pikkukenttä, sitä ei ole vaikea löytää. Se kenttä on ollut osa Yläkokkoa aina, jopa silloin kuin Yläkokosta löytyi vain lehmiä, silloin sillä taisi tosin olla eri tarkoitus. Kentällä on kokoa 20x60, se on puuaidattu, aidat maalattu valkoisiksi ja hyvin valaistu. Pohja on laadukas, ja talvisin kenttä lanataan, joten siellä pystyy ratsastamaan.

 

Yläkentän eli estekentän eli isonkentän löytää pienen kävelymatkan päästä, joka on noin 400m, ja se sijaitsee mäen päällä maneesin kyljessä. Sen toisella puolella on peltoa ja toisella puolella metsää, rauhassa saa treenata. Se saatiin valmiiksi 3.8.2016 ja on ollut ahkerassa käytössä ratsastustunneilla, kun alakenttä taas on jäänyt yksityisten käyttöön. Yläkenttä on kooltaan 35x75. Salaojitettua kenttää kiertää valkoinen puuaita. Kenttä on hyvin valaistu ja sen reunat ovat täyttyneet estekalustosta, joka viedään tosin maneesiin talveksi.

Maneesi on kooltaan suunnilleen samankokoinen kuin alakenttä, 25x65. Maneesi on Yläkokon talvinen ihanuus, sillä se on lämmitetty, talvisin siellä pärjääkin helposti ilman takkia. Maneesille on lyhyt matka tallipihasta, jonka yleensä päivän ensimmäiset tuntilaiset taittaa ratsain. Sisääntulopäädystä löytyy puomeja ja koko toisen lyhyensivun täyttää peilit siksi sitä kutsutaan peilipäädyksi. Katsomo lampaantaljoineen löytyy maneesin toiselta lyhyeltäsivulta, se on pääasiassa avoin, mutta pieni osa siitä on lasitettu ja sieltä puolelta löytyy WC, pieni kahvila ja välineet kuulutuksille.

Yläkokosta löytää tosi paljon erilaisia maastoreittejä. On niitä rauhallisia pieniä metsäpolkuja, jota pitkin köpötellä, suurehkoja hiekkateitä, joilla laukata reippaasti, peltoja, joilla vääntää koulua, kisailla vauhdikkaassa laukassa tai hyppiä maastoesteitä, jotka löytyy kauimmaisen pellon reunasta. Järvi sijaitsee hieman kauempana, mutta jos tahtoo uittaa hevostaan kuumana kesäpäivänä niin joessa, joka sijaitsee tulomatkalla Yläkokkoon voi käydä. Se on matala pohjainen ja sinne pääsee loivasti jyrkkää polkua.

Tarhoja löytyy Yläkokon pihasta löytyy kymmenen sekä pihatto. Hevoset tarhaavat meillä pääasiassa laumassa, mutta myös yksin tarhaus onnistuu. Tarhojen pohja on hienoa soraa, jotta ne pysyy suht kuivina eikä muodostu kuralammikoiksi syksyisin. Tarhoilla omat nimet, jotta suunnistaminen oikean hevosen luo sujuisi helpommin. Suurin osa tarhoista on sekä puu että sähköaidattuja, eli sähkö kulkee aidan mukana. Osa tarhoista sijaitsee ihan tallien lähistöllä toisille on enemmän matkaa. Hevoset tarhaavat seitsemästä aamulla kahdeksaan illalla, osa otetaan tuntien takia jo aiemmin sisään.

 

2014 keväällä rakennettu pihatto oli ensin tarkoitettu oreille, mutta nyt siellä asuu myös tuntiponeja. Pihaton tarhan perällä on pieni ruoholäntti, mutta on muuten hienoa soraa kuten tarhat muutenkin, jotta pohja ei olisi niin kurainen ja pihattoponien olisi mukavampaa. Pihattoon voi vaivatta laittaa kahdeksan ponia. Katos on kahdelta sivulta avoin ja kahdella sivulla on seinät, mutta koska ovet on veto-ovet ne saa vedettyä kiinni, jolloin kylmällä hevosille on enemmän suojaa. Katoksen pohjalla on runsas olkipatja ja takaseinällä on kaksi vesiautomaattia ja suolakivi. 

Kesälaitumia on Yläkokossa kolme, ne sijaitsevat tallin takana kulkevan tien toisella puolella. Laitumet on jaettu hevosille, poneille ja siirtotallilaisille.

ylak tallialue nimet.png
bottom of page