Ratsastustunnit ja valmennukset

Ratsastustunnit ovat Yläkokon yksi päätoimintamuodoista. Ratsastustunnit pyörii neljänä päivänä viikossa ja sunnuntai on tuntihevosten vapaapäivä. Jokaisella tuntihevosella on sunnuntain lisäksi yksi vapaapäivä viikolla. Meillä on viikon aikana 35 ratsastustuntia eli ratsastusryhmää, joissa jokaisessa on hyvässä tilanteessa neljä ratsastajaa eli viikossa meillä ratsastaa noin 140 henkilöä.

Ratsastajamme tulevat pääasiassa näistä virtuaalisista paikoista:

Kumoisista

Jämsästä (39km)

Orivedeltä (60km)

Padasjoelta (28km)

Sahalahdesta (51km)

Tunteja meillä on arkipäivisin neljästä yhdeksään, sekä välillä klo 11 ja välillä 12 päivästä riippuen. Lauantaisin tunnit alkavat klo 11. 

Tunneille on tultava ajoissa, puolta tuntia ennen suositellaan, jotta ehdit hoitaa hevosesi kaikessa rauhassa valmiiksi, mutta aikaisemminkin saa tulla fiiliselemään ja miksei vaikka alkuverryttelemään ennen omaa ratsastustuntiaan. Jos tiedät myöhästyväsi ilmoitathan opettajalle, jolloin joku hoitajista tai työntekijöistä varustaa hevosen puolestasi.

Meillä on yli kaksikymmentä tuntihevosta, jotta jokaiselle löytyisi suurin piirtein sopiva ratsu, vaikka ratsastuskoulussa ratsastamisen etunahan on erilaiset hevoset joita pääsee ratsastamaan. Hevoset tekevät maksimissaan kaksi tuntia per päivä, jotta ne pysyy vireinä ja jaksavat paremmin.

 

Tuntihevosten harjat löytyy karsinanoviin kiinnityistä puoliämpäreistä, ämpärin sankaan on kiinnitetty suojat, jos hevonen niitä tarvii. Jos suojat ovat hukassa löytyy satulahuoneesta korillinen lainasuojia, katsothan koon sopivaksi ratsulle. Ennen hevosen varustamista tunnille täytyy hevonen harjata kunnolla, puhdistaa kaviot sekä tarkistaa ettei hevosessa ole haavoja eikä muuta.

 

Satulahuoneessa on kolmessa kerroksessa hevosten satuloita kummallakin seinällä, estesatulat toisella ja koulusatulat toisella, käytäthän tuolia jos et ylös asti yletä tai pyydä apua. Lainavarusteita ratsastajille löytyy myös satulahuoneesta.

Oman ratsastustuntisi aihe löytyy ilmoitustaululta tallin puolelta satulahuoneen oven vierestä ja sinne tulee päivän tuntien aiheet, joten katothan hevosen varusteet tunnille sopivaksi. Esteille, puomeille ja maastoon estesatula ja koulutunnille koulusatula. Tiedot siitä, tuleeko hevoselle suojia koulutunnille löytyy hevosen harjaämpärin kyljestä. Esteille, puomeille ja maastoon tulee kaikille hevosille ainakin jännesuojat. Alkeistunneille estesatulat.

Ratsastuksen opetus tapahtuu lähes poikkeuksetta neljän henkilön pienryhmissä, jotta opettaja ehtii huomioida jokaisen kunnolla. Rastastajan kehitys on meille tärkeää ja asetamme jokaisen kauden alussa vakioryhmässä ratsastaville kausi- sekä pidemmän ajan tavoitteet.

 

Ratsastuksen opettajia Yläkokon Ratsastuskoulussa on kolme; Iida Hansen (IH), Reifr Hansen (RH) ja Sanna Virtanen (SV), jokainen opettaja on pätevä sekä koulu- että estetunnille, vaikka jokaisella on tietysti oma lempilaji. Opettajat ovat avoimia ja ystävällisiä, jotka neuvovat jos on kysyttävää. 

Meillä ratsastetaan jaksoissa. Yhteen jaksoon kuuluu neljä ratsastustuntia omalla vakiopaikallasi, vakio-opettajan ja jaksohevosen kanssa. Eli ratsastajat ratsastavat samalla hevosella sen neljä kertaa mikä jaksoon kuuluu ja vaihtavat sitten hevosta seuraavaan jaksoon. Jaksohevostoiveita saa aina pyytää opettajalta. Jos ratsastaja joutuu jättämään oman tuntista syystä tai toisesta välistä voi hän osallistua jonkun toisen ryhmän tunnille jonain toisena päivänä, eli uudelleen ratsastaa, osallistua uudelleen ratsastukselle.

Yhdessä jaksossa koitetaan tehdä vähän kaikkea, ratsastaa koulua, hypätä sekä käydä maastossa. Ratsastusopetuksen tavoitteena on tyytyväiset oppilaat ja hevoset, myös ratsastuskilpailut jos ratsastaja osoittaa kiinostusta kisoja kohtaan ja halua kehittyä enemmän.

Hinnasto:

♦ 1 Jakso (4 kertaa) - 114 v€ 

♦ irtotunti 30v€ neljän hlön ryhmässä

♦ yksityistunti tallin hevosella 50v€

♦ yksityistunti omalla hevosella 40v€

Nippelitietoa:

- Tunneilla käytetään No Shout -laitetta, jossa oppilas saa korvanapin korvaan ja opettajalla on mikrofoni

- Tunneilla neljä ratsastajaa, jos mukana uudelleen ratsastaja, sitten viisi

- Jokaisella hevosella on sekä koulu- että estesatula

- Tunnit lähes poikkeuksetta yläkentällä (talvisin maneesissa)

- Selkään noustaan tuolin kanssa, jotta säästetään hevosta ja jalustinhihnoja